• Fužina 33, 1303 Zagradec
  • 041 540 165
  • torek-petek: 8.00 - 17.00 • sobota: 8.00 - 12.00

Recepti

Beli kruh

Sestavina:
500g bele moke (Štupnikov mlin), 7g soli, 5g suhega kvasa, 3,50 dl vode

V posodo robota najprej damo sol, nato v presejano moko naredimo jamico, dodamo kvas ter dolijemo 3,5 dl mlačne vode. Nekaj minut počakamo, da kvas pokaže svojo moč, vklopimo robota in vse skupaj dobro pregnetemo. Testo stresemo na pomokan pult in ga še nekajkrat raztegnemo ter prekrivamo. To nekajkrat ponovimo. Testo je zelo rahlo in lepljivo. Posodo, kjer bo testo vzhajalo, pomokamo, dodamo testo, ga povrhu premažemo z oljem in ga pokrijemo, da vzhaja 40 minut. Nato ga ponovno pregnetemo in naj vzhaja še pol ure. Pečico ogrejemo na maksimum in v njej segrejemo litoželezno posodo. Ko je posoda segreta, testo pomokamo, enako posodo za testo, 2x zarežemo in pečemo pokrito 15 minut na 250 stopinj Celzija. Nato odkrijemo in pečemo še 20–25 minut na 200 stopinj Celzija.

Omleta s citronsko meto

Sestavine:
2 jajci, 1/4 litra mleka, 20 dag moke (Štupnikov mlin), 1 žlica sladkorja, ščepec soli, olje (za peko)

Priprava:
Sestavine dobro zmešamo skupaj, dodamo očiščeno in oprano sekljano limonino meto ter zmešamo testo, ki naj bo bolj gosto kot za šmorn. Spečemo z obeh strani ter postrežemo z rezino limone in posuto s sladkorjem.

Skutina torta

Biskvit:
5 jajc, 250 g sladkorja, 250 g bele moke Štupnikov mlin, ½ pecilnega praška, ½ žličke soda bikarbone, 1 dl vode, 1 dl olja, 1 vanilin sladkor, 1 ščepec soli

Rumenjake in sladkor stepemo, dodamo vodo in olje, nato še moko s pecilnim praškom in na koncu rahlo vmešamo sneg vseh beljakov. Pečemo v ogreti pečici na 180 stopinjah Celzija od 40 do 50 minut (odvisno od pečice). Ko je lepo zlato rumeno, pogledamo in z iglo ali palčko za ražnjiče zabodemo v sredino. Če se nič ne prime, je pečeno. Testo je lepo visoko, ima premer 20–24 cm in se reže dvakrat za tri plasti.

Krema:
40 g želatine, 750 g skute, 1 limona, 125 g sladkorja, 2 vanilin sladkor, ½ l sladke smetane, 125 g sladkorja, 2 žlici sladkorja v prahu za posip, 2 dl mleka

Sladko smetano stepemo, želatino pa namočimo za 10 minut v 1 dl hladne vode, da se napne. Skuto zmešamo z limonino lupino in sokom pol limone, 125 g sladkorja in vanilij sladkorjem. Želatino zmešamo z 2 dl vročega mleka, dobro premešamo in nato postavimo v korito z mrzlo vodo. Ob stalnem mešanju želatino ohladimo. Ohlajeno želatino preko cedila primešamo ostali skutini kremi ter na rahlo vmešamo še stepeno smetano.

Spodnjo ploščo biskvita vrnemo nazaj v tortni model, dodamo polovico kreme in dodamo naslednjo ploščo biskvita. Dodamo še preostalo kremo, nato zgornjo ploščo narežemo na 12 ali 16 delov.

Pokrijemo z narezanimi kosi pečenega peciva in damo vsaj za 6 ur v hladilnik. Ohlajeno torto pred serviranjem posujemo s sladkorjem v prahu.

Skutini torti lahko dodamo sadje po lastni izbiri.

Bavarsko pecivo

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam leo ante, iaculis at facilisis ac, cursus molestie purus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia curae; Aliquam condimentum convallis ante non tristique. Donec id dui eget augue finibus feugiat. Nam id ipsum hendrerit, mollis enim vitae, placerat mi. Etiam in ullamcorper metus. Aliquam mattis, lorem et bibendum commodo, sem felis pulvinar massa, et dignissim ante mi vel leo. Donec fringilla metus euismod, fermentum massa vel, interdum justo. Ut vel orci vel lacus tempus semper. Morbi vestibulum consectetur orci nec pulvinar.

Pica

Pizza testo (vzhajanje testa 2 uri)
Testo za pizzo 4 pica hlebčki po 320 g: Vzhajanje testa 2 uri, 780 g polbele moke Štupnikov mlin, 468 g mlačne vode, 23 gramov soli, 21,3 g kvasa svežega, 10 g olja

Pizza testo (vzhajanje testa 8 ur)
Testo za pizzo 4 pica hlebčki po 320 g: Vzhajanje testa 8 ur, 780 g polbele moke Štupnikov mlin, 468 g mlačne vode, 23 gramov soli, 2,9 g kvasa svežega, 10 g olja

Pizza testo (vzhajanje testa 24 ur)
Testo za pizzo 4 pica hlebčki po 320 g: Vzhajanje testa 24 ur, 780 g polbele moke Štupnikov mlin, 468 g mlačne vode, 23 gramov soli, 0,6 g kvasa svežega, 10 g olja

Prikaz količine za testo za pizzo v različnem času vzhajanja. Kot ste opazili, se spreminja samo kvas.

Testo s sestavinami zgnetemo in ga pustimo 45 minut vzhajati. Po končanem vzhajanju testo damo v vrečko ali posodo, ki jo prekrijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik za toliko ur, kot ste se odločili. Dlje časa kot je v hladilniku, boljše je.

Pol-bela moka Štupnikov mlin je preverjena in je enaka Italjanski 00.

Skutini štruklji

Vlečeno testo:
33 dag pol-bele moke Štupnikov mlin, ščepec soli, malo olja (pribl. 2−3 žlice), mlačno vodo – to dodajamo po občutku (med 1 in -2 dl)

Testo mešamo z mešalnikom tako dolgo, da postane lepo gladko, se ne lepi več na posodo in je ravno prav mehko. Testo nato zavijemo v prozorno folijo, ki jo predhodno namažemo z nekaj kapljicami olja in pustimo v mirovanju eno uro.
Testa je približno za 3 zavitke dolžine pekača.

Nadev:
Skuta ½ kg, 3 jajca, 1žlica drobtin, 1 žlica kisle smetane, 1 žlička soli
Količino prilagodimo količini oseb in želeni količini testa.

Stepemo jajce, dodamo sol in kislo smetano, drobtine, skuto ter vse dobro premešamo. Premažemo testo, zvijemo, zavijemo v folijo za živila in kuhamo 20 minut. Počakamo, da se malo ohladijo, odvijemo, narežemo in jih prelijemo s praženimi drobtinami.

Ocvirkovka

Testo:
750 g bele moke Štupnikov mlin, 2 rumenjaka, 3 dl mleka, 1 dl smetane, 1 žlica soli, 4 dag kvasa, 1−2 žlici sladkorja, 10 dag masla

Najprej zmešamo rumenjake, toplo mleko, smetano in sol, dodamo moki in gnetemo. Čez nekaj časa dodamo vzhajan kvas, segreto maslo in gnetemo toliko časa, da se testo loči od posode. Nato ga pokrijemo, da vzhaja na dvakratno količino. Razvaljamo ga za prst debelo, posujemo z mlačnimi ocvirki, zvijemo in pustimo, da ponovno vzhaja.
Špehovko pred začetkom peke premažemo z mastjo.

Nadev:
60 dag ocvirkov, 5 dag masti

Skutin zavitek

Sestavine:
Vlečeno testo: 33 dag pol bele moke Štupnikov mlin, ščepec soli, malo olja (pribl. 2−3 žlice), mlačno vodo − to dodajamo po občutku (med 1 in - 2 dl)

Testo mešamo z mešalnikom, in sicer tako dolgo, da postane lepo gladko, se ne lepi več na posodo in je ravno prav mehko. Testo nato zavijemo v prozorno folijo, ki jo predhodno namažemo z nekaj kapljicami olja ter pustimo v mirovanju eno uro. Testa je približno za 3 zavitke dolžine pekača.

Nadev:
Skuta ½ kg, 2 jajci, 1 mala žlička cimeta, 1 žlica kisle smetane, 4 žlice sladkorja
Količino prilagodite količini oseb in testa.

Stepemo jajce, dodamo sladkor in kislo smetano, cimet in skuto ter vse dobro premešamo. Premažemo testo, zvijemo, damo v pekač na peki papir ali v namaščen pekač ter pečemo na 175 stopinj Celzija približnocca 25–30 minut, odvisno od pečice.
Skuti lahko dodamo jabolka, mlet mak, orehe ipd. po okusu.

 

Recepti iz različnih vrst mok

Bučni njoki z žajbljom (ostra moka)

Sestavine:
250g-350g pšenične ostre moke TIP400,  400g bučnega pireja, 2 rumenjaka, sol, malo muškatnega oreščka, šopek svežega žajblja, parmezan

Priprava:
Iz sestavin zamesimo mehko testo. Po potrebi dodamo še moko, da testo ni lepljivo. Iz testa oblikujemo dolg, mehak svaljek, ki ga na pomokani deski z nožem razrežemo na približno enake dele. Oblikujemo njoke. Lahko jih pripravimo tudi dan prej in shranimo v hladilniku. 
V osoljenem kropu jih kuhamo dokler ne priplavajo na vrh, okoli 5 minut. Medtem v ponvi na zmernem ognju raztopimo 3 žlice masla in dodamo osušene liste svežega žajblja. Naj se ne zapeče preveč, saj bo grenek in krhek ter brez pravega okusa. Ko so njoki kuhani, jih s penovko preložimo v ponev z maslom in potresemo, da se prepletejo z odišavljenim maslom. 
Servirane posujemo z malo parmezana.

Pirino pecivo z jogurtom in slivami

Sestavine:
2 jogurtova lončka polnozrnate pirine moke, 1/2 lončka olja, lonček navadnega jogurta, 1/2 lončka (rjavega) sladkorja, 3 žlice melase, jajce, 2 žlički pecilnega praška, lupinica eko limone, ščep soli, sveže sadje (ali zamrznjeno), 2 žlici sladkorja za posip sadja


Priprava: 
Pečico segrejemo na 180 °C. V skledi enakomerno zmešamo vse sestavine, razen sadja. Gosto tekoče testo nalijemo v pripravjen pekač. Sadje premešamo s sladkorjem, nato naložimo na testo. Pecivo pečemo v prej ogreti pečici 20 minut.

Ajdove palačinke s prekajenim lososom

Sestavine za palačinke: 120 g ajdove moke, 30 g polnozrnate pšenične moke, 1 ščepec soli, 3,5 dcl vode, 1 jajce

Sestavine za nadev: 100 ml kisle smetane, 200 g rezin dimljenega lososa, sesekljan koprc, 100 g mocarele

Priprava:
V posodo ubijemo eno jajce in ga penasto umešamo. V drugi posodi zmešamo ostale suhe sestavine, ki jih nato dodamo skupaj z vodo umešanemu jajcu in vse skupaj dobro premešamo, da dobimo enotno maso brez grudic. Če je masa zelo gosta, prilijemo še malo vode. Testo naj počiva vsaj 20 minut, preden začnemo peči palačinke. Spečemo debelejše palačinke.
Pečico segrejemo na 180 °C. Na vsako palačinko damo dve žlički kisle smetane, ki jo enakomerno razmažemo po palačinki. Nato po palačinki razporedimo nekaj rezin lososa in rezine mocarele. Po vrhu potresemo še s sesekljanim koprcem. Tako namažemo vse palačinke. Položimo jih v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.
Pečemo v prej ogreti pečici 10 minut, da se sir stopi. Palačinke narežemo na kose in še tople postrežemo.

Tanek kruh s koruznim zdrobom

Sestavine:
400 g pšenične moke TIP 450, 50 g koruznega zdroba, 50 g masla, 7 g instant kvasa, ena žlička soli, malo stopljenega masla

Priprava:
Polento stresemo v skledo in jo prelijemo s 3 decilitri vrele vode, premešamo in pustimo nekaj minut. Dodamo maslo in mešamo, da se stopi. Polento nekoliko ohladimo.
V skledo presejemo moko, kvas in sol. Dodamo toplo polento, potem mešamo 10 minut, da dobimo gladko, mehko in voljno testo. Seveda ga lahko ugnetemo tudi ročno.
Testo potresemo z malo moke, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 60 minut.
Testo razdelimo na nekaj majhnih koščkov (vsak približno 60g). Na pomokani delovni površini testo ovalno razvaljamo. Poševno ga plitvo štirikrat zarežemo z nožem. Testo potresemo s koruzno moko, potem pa enako oblikujemo še preostale bruskete. Počivajo naj, dokler ne ogrejemo pečice. V pečico damo plitek pekač in jo ogrejemo na 240 °C.
Pekač previdno vzamemo iz pečice, ga potresemo z malo koruzne moke, potem pa nanj zložimo pripravljeno testo. Pekač za 5–6 minut položimo v pečico.
Žlico masla pristavimo in stopimo. Pečene bruskete še vroče premažemo s stopljenim maslom.

 

Polnozrnati zelenjavni mafini

Sestavine:
300 g moke premium, 3/4 žlice soli, 270 g naribanega korenja, 250 g narezane zelenjave (bučke, paradižnik,..), 50 g nariban gauda sir, 2 žlici drobnjaka, 125 ml mleka, 3 jajca, 60 g stopljenega masla, tretjino nasekljane rdeče čebule

Priprava:
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Nato zmešamo skupaj moko in sol, dodamo vse vrste zelenjave in zmešamo. Jajca, mleko in maslo zmešamo v drugi skledi. Ko končamo, zmešamo maso iz obeh skled in dobro premešamo (ne preveč, drugače bodo mafini trdi). Mufine pečemo pri 190 stopinjah približno 20 minut.

Ovseni piškoti z banano

Sestavine:
5 zrelih banan, 250g ovsenih kosmičev, 300g grškega jogurta, 90g kokosovega olja, 4 jajca, nastrgana lupina 1 pomaranče, 200g kokosove moke, 80g čokolada, pol pecilnega praška,  koščki temne čokolade (po želji)

Priprava:
Banane pretlačimo in jim dodamo grški jogurt, vse skupaj dobro zmešamo s mešalnikom.

Dodamo jajca in kokosovo olje, ter ponovno dobro zmešamo. Nekaj ovsenih kosmičev zmeljemo v moko, primešamo ostale kosmiče in dodamo ostale suhe sestavine.

Suhe sestavine primešamo k mokrim in vse dodobra premešamo. Če je masa pregosta dodamo mleko (lahko tudi kokosovo, mandljevo,…). Po želji lahko dodamo tudi koščke čokolade. Oblikujemo piškote in jih pečemo v prej ogreti pečici pri 180 stopinjah približno 15min.

Zdrobovi žepki s čemažem

Za testo za testenine:
200 g pšeničnega zdroba, 2 jajci, 2 jajčna rumenjaka, 100 g pirine moke, sol, nekaj mineralne vode (po želji)

Sestavine:
100 g kozjega sira (za mazanje), 1 pest čemaža, sol, poper (iz mlinčka), nekaj kumine (zmlete), 1 jajčni rumenjak, 1 jajčni beljak (za premaz), 2 žlici masla

Priprava:
Najprej pripravimo testo. Vse sestavine damo v kuhinjski aparat, da pripravimo kompaktno testo. Če je testo preveč trdno, dodamo nekaj mineralne vode. Pokrito in na hladnem pustimo stati 3 ure.

Medtem pa pripravimo nadev iz čemaža. Čemaž na drobno sesekljamo. Primešamo kozji sir in rumenjak ter začinimo s soljo, poprom in kumino.

Testo na tanko razvaljamo, z napravo za delanje rezancev, na debelejše trakove ter jih namažemo z beljakom. V enakih razmakih po testu razporedimo majhne kupčke nadeva in nanj položimo še en trak testa. Testo okoli nadeva dobro stisnemo skupaj.

Z okroglim modelčkom v premeru okoli 6 cm izrežemo žepke. Robove tako nastalih žepkov dobro stisnemo skupaj. V veliki posodo zavremo zadostno količino osoljene vode, položimo žepke in jih 3-4 minute kuhamo.

Žepke vzamemo iz posode, jih dobro osušimo in obrnemo v rjavem maslu.

Pred postrežbo čemaževe žepke s kozjim sirom še enkrat nakapamo z rjavim maslom in sesekljanim čemažem.

Ajdova potica s skuto in meto

Sestavine:
Testo: 1 kocka kvasa, 3 dl mleka, 600 g pšenične bele moke TIP450, 300 g ajdove moke, 180 g kisle smetane, 60 g sladkorja, 90 g masla, 3 jajca, 3 male žličke soli
Nadev: 500 g skute, 150 g mascarpone sira, 90 g sladkorja, 2 žlici piškotnih drobtin, 1 jajce, velik šopek mete, jajce za premaz

Priprava:
V toplem mleku raztopimo kvas. V posodo odmerimo ostale sestavine brez maščobe, prilijemo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, nato še deset minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati. Na pultu nato vzhajano testo pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Med tem pripravimo nadev. Skuto, mascarpone, stepeno jajce in sladkor zmešamo, primešamo nasekljane lističe mete in po potrebi piškotne drobtine.

Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek.

Pečico segrejemo na 175 stopinj. Zavitek položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati. Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, na več mestih jo prebodemo z vilico in damo peči v vročo pečico za 50 minut.

Pečeno potico pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo iz modela na krožnik in ohladimo do konca.

 

Recepti blogerke Leaneen

Zaradi zaostrenih razmer storitev menjave žita pri nas do nadaljnjega ni več mogoča.
Mlin ostaja odprt in moko lahko kupite.
Ostanite zdravi.